EYT Son Dakika! EYT son durum, emeklilikte yaşa takılanlarda yeni formül: Yaş ve prim şartı belli oldu..!

EYT Son Dakika! EYT son durum, emeklilikte yaşa takılanlarda yeni formül: Yaş ve prim şartı belli oldu..!
  • 0
  • 200
  • 24 Aralık 2022
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • +
  • -

EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Emekli olmak isteyen milyonlarca kişi düzenleme ile ilgili açıklamaları yakından takip ediyor. EYT’de prim günü az olanlar için de yeni bir formül belli oldu. Emeklilikte yaşa takılanların merak ettiği yaş sınırıyla ilgili kritik açıklama yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. EYT ile ilgili kritik tarihi açıklayan Bakan Bilgin, EYT’lilerin merak ettiği soruları da yanıtladı. İşte detaylar…

Emeklilikte yaşa takılan ile ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor. EYT ile ilgili peş peşe açıklamalar yapıldı. Yaş sınırı ve prim günü ile ilgili kritik detay ortaya çıktı. İşte detaylar…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ve gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. EYT’de yaş sınırı olacak mı? Bakan Bilgin merak edilen soruları yanıtladı.

ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİ KARŞILADI MI?

İşçiler Ankara, İstanbul ve İzmir’de 8 bin liranın üzerinde istediler. Türkiye ortalaması ise daha düşük. Anadolu’nun muhtelif illerinde 7 bin 600 küsur istediler. Üç büyük şehirdeki örneklemi dikkate alarak baktığımızda talep edilen rakam 8 bin lira civarındaydı.

ASGARİ ÜCRETE İKİNCİ ZAM GELECEK Mİ?

Sayın cumhurbaşkanımız emekçilerimizi enflasyon şartları karşısında koruyacak bir politika izliyor. Geçen sene nasıl temmuzda müdahale ettik. İhtiyaç olursa geçen seneki gibi yine müdahale yapılır.

EYT’DE SON DURUM NE?

Biz görüşlerimizi paylaşıyoruz. EYT deyince 8 Eylül 1999’dan önce işe başlamış olanları kastediyoruz. Bir de bazı istisnaları var. Doğum yapmış, askerlik yapmış olanların askerlik borçlanması var.

Onların dışında en çok sorulan soru; prim gün sayım eksik, borçlanabilir miyim? 1999’dan sonra işe girdilerse EYT’yi kapsamayacaktır. Mevcut yasamızda olan haklar devam edecek.

Yurt dışında çalışanlar var. Olağanüstü bizim kurumlarımıza müracaat edenler var. Orada da benzer kafa karışıklıkları var. Onlar da ‘prim gün sayılarımızı tamamlayalım, emekli olalım’ diye kuyruklar oluşturuyor.

Onlarda da aynı şey geçerli. EYT, 8 Eylül 1999 öncesi işe başlamayı zorunlu kılıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun. Aksi takdirde borçlanarak olmaz.

EYT’DE YAŞ SINIRI KAÇ OLACAK?

Aralık ayına kadar yaklaşık 1 milyon 900 bin kişi. Ocak ayında 2 milyonu biraz geçen kişi dediğimiz şartlara uygun, prim gün sayısı ve hizmet süresi tamamlanmış olanların sayısı. Eğer hiçbir yaş sınırı olmasa bunlar giriyor.

2 milyon giriyor. Bazıları 5-6 milyon var diyor. Geçen uzman kılığında bir adam ‘Bu iş 13 milyona çıkar’ diyor. Şu anda onları belirlemeye çalışıyoruz. Müracaat ediyor. Adam daha önce Bağkur, SSK’da, yurt dışında çalışmış.

Onların dosyalarını müracaat edilmeden biz birleştiremiyoruz. O hummalı bir çalışma. Bütün çalışmalar ortaya çıktıktan, toplam tabloyu gördükten sonra yaş sınırına karar verilecek. Ben burada devleti düşünüyorum, yurttaşlarımıza en fazla katkı yapabilecek çözüm üzerinde durmam gerekir.

Yaş sınırına henüz karar verilemedi. Neticede tabloya bakarak siyasi karar verilecektir. Hükümet karar verecektir. Cumhurbaşkanımız değerlendirecektir. Tabloyu tam olarak tespit etmeye çalışıyoruz. Hangi yaşta kaç kişi bulunuyor? Yaş aralığı nereden nereye geliyor. EYT’de ortalama yaş yüzde 49.9. Bu çalışmayı bitirmeye çalışıyoruz.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Tahmin ediyorum EYT’yi bu ay sonuna kadar Meclis’e götürürüz. Bitirebilirsek bu ay içinde, bitiremezsek ocak ayında götürürüz. Ben son durumu 26 Aralık’ta sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğim. Meclis’in iradesiyle çıkınca Resmi Gazete’de yayınlanır ve yürürlüğe girer.

‘İŞVERENE SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİNDE İNDİRİM YAPACAĞIZ’

EYT’lilerle ilgili sadece kamuya maliyeti konuşuluyordu. Proje yürüyor, bitmek üzere hissedilince işverenler endişeye kapıldı, odalar, işveren kuruluşları harekete geçti. TİSK yöneticileriyle görüştüm. Onları tek tek dinledim.

Söyledikleri şu; ‘Nitelikli işçilerimiz var, yüksek ücret alıyorlar. Bunların bizimle devam etmesini istiyoruz. Kıdem tazminatları alıp gitmeye kalkarlarsa yoğunlaşma olur’ dediler.

İşverenler kıdem tazminatlarını vergiden belli miktarını düşüyorlar. Eğer işveren işçisine ‘Sen benim için önemlisin, değerlisin, kıdem tazminatını vereyim, çalışmaya devam et’ derse, biz ona sosyal güvenlik desteği vereceğiz. Sosyal güvenlik destek priminde 5 puanlık indirim yapacağız.

“YIL BİTMEDEN ÇÖZECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan EYT ile ilgili yeni bir açıklama geldi. TBMM’nin 3 Ocak’a dek tatil edilmesi nedeniyle EYT düzenlemesinin yeni yıla sarkabileceği düşünülüyordu. Oktay ise “Yıl bitmeden 1-2 hafta içerisinde çözeceğiz” dedi.

Öte yandan Posta yazarı Ekrem Sarısu, EYT ve emeklilik ile ilgili merak edilen sorulara cevap verdi:

16 Ağustos 1980 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 1 Kasım 1996 olup 60 gün prim ödemem var. 2004’ten sonra düzenli prim ödedim. Şu an 5037 gün prim ödemem var. EYT’den yararlanabilir miyim? Eksik günlerimi borçlanarak tamamlayabilir miyim?

Askerlik dışında borçlanma yaparak eksik günlerinizi tamamlayamazsınız. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 788 gün daha prim ödeyerek priminizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Çıkacak EYT yasası yaş aramazsa, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 16 Ağustos 2025’te (sigorta başlangıç tarihi olarak 18 yaşınızı doldurduğunuz tarih kabul edildiğinden), yaş da ararsa, aranan yaşı da doldurarak emekli olabilirsiniz.

SSK EMEKLİ KIZ ÇOCUĞUNA YETİM AYLIĞI BAĞLAMAZ

İki yıl önce babamı kaybettim. Kendisi SSK emeklisiydi. Ben de SSK emeklisiyim ve eşimden kanunen ayrıldım. Bir emekli maaşıyla geçiniyorum. Acaba babamın emekli maaşından yetim aylığı alabiliyor muyum?

SSK emekli kız çocuğuna babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Emekli olduğunuzdan maalesef SSK’dan yetim aylığı bağlatamazsınız.

BAKAN YASA HÜKMÜNE AYKIRI AÇIKLAMA YAPMAZ

1 Ocak 1975 doğumluyum. 12 Ekim 1999’da sigorta prim ödemem başladı. 7785 gün prim ödemem var. Prim ödemem askerden sonra başladı. 34 günle EYT kapsamına giremiyorum. Bakan açıklamasında, ‘Borçlanma işe başlama tarihini geri çekmez’ dedi. Ama 5510 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesi öyle demiyor. Ne yapmalıyım?

Türkiye hukuk devletidir. Bakanın dediğine göre değil, yasanın dediğine göre iş yapılır. Ayrıca ortada bir yanlış anlama olmalı. Çünkü bakan; açık yasa hükmüne aykırı açıklama yapmaz. Askerliğiniz sigorta başlangıç tarihinden önce olduğundan, askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi borçlanma gün sayısı kadar geri götürür ve EYT kapsamına girersiniz.

GİRİŞTE ADINIZA PRİM ÖDEMESİ VARSA KAPSAMDASINIZ

13 Ocak 1982 doğumluyum. SSK giriş tarihim 1 Haziran 1998 olup 7400 gün prim ödemem var. Bu kapsamda ben EYT’li miyim, değil miyim öğrenebilir miyim?

Çıkacak EYT yasasının ilk defa 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanları kapsaması bekleniyor. Emekli olma şartları sigorta başlangıç tarihine göre belirleniyor. Sigorta başlangıç tarihi, kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) ilk defa çalışma süresi bildirilen gündür.

Şayet ilk defa sigortalı olduğunuz 1 Haziran 1998’de adınıza uzun vadeli sigorta kollarına çalışma süresi bildirilmişse (e-Devlet’te adınıza prim ödemesi görünüyorsa) EYT kapsamındasınız. Adınıza ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim ödemesi 7 Eylül 1999’dan sonraysa, EYT kapsamında değilsiniz.

Okumaya devam edin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir